De Hovawart

 


Algemeen

De Hovawart is van oorsprong een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent 'hofwacht', een aanduiding voor de oorspronkelijke taak van dit ras. Het type hond kwam al voor in de Middeleeuwen en is terug gefokt in de eerste helft van de 20e eeuw met als uitgangspunt in type gelijkende honden: grote boerenhonden, langharig en met hangende oren, zoals die nog op de boerenbedrijven werden aangetroffen.

De Hovawart is een middelgrote, krachtige en langharige gebruikshond.

 

De vacht

De vacht van de Hovawart is langharig, lichtgolvend en glad aanliggend met weinig onderwol. De Hovawart kom je tegen in drie verschillende soorten kleuren, namelijk:

* Zwartblond
* Blond
* Zwart

 

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van deze mooie hond, ligt tussen de 58 cm en 70 cm.
Teef schofthoogte: 58cm - 65cm
Reu schofthoogte:  63cm - 70cm

Het gewicht van reuen en teven varieert van 25 kg tot 40 kg.

 

Het karakter

Het karakter van de Hovawart is evenwichtig, goedaardig en kent een gemiddeld temperament. Daarnaast staat de Hovawart bekent om zijn goede verdedigingsdrang, zeer goede neus en waaksheid. Dit alles maakt de Hovawart ook zeer geschikt als familiehond.

Hieronder kunt u zien dat de Hovawart een serieuze erfbewaker is/kan zijn!


 

De gezondheid

Bij het fokken van onze nesten staat gezondheid centraal.
Wij zijn aangesloten bij de Raad van Beheer en volgen hun richtlijnen. 
Dit houdt o.a. in dat we bezig zijn met de gezondheid van de Hovawart en het fokken van gezonde nesten. Onderzoek van Heupdysplasie en DNA-onderzoek degeneratieve myelopathie bij de ouderdieren is een verplicht onderdeel. Ook moeten beide ouderdieren een fokgeschiktheidstest of MAG test ondergaan.