Dagboek

Na lang wachten (want wachten duurt altijd lang :) ) begint Ivey loops te worden. Omdat we een stukje moeten rijden voor de dekking, houden we de progesteron goed in de gaten. Na een paar keer prikken, krijgen we het advies Ivey te laten dekken.
Zowel de 1e als 2e dekking lopen voorspoedig en met een spannend gevoel gaan we naar huis. Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren.

1e week:
Ivey is nog steeds de vrolijke en gezellige hond. Wel valt op dat ze aanhaliger begint te worden. Ook valt het op dat Ivey een aparte geur om haar heen begint te dragen. Voor mij toch een duidelijk signaal dat er wat speelt in haar lichaam.

2e week:
De geur van Ivey begint nog sterker te ontwikkelen. Haar aanhaligheid begint ook duidelijk meer te worden. Zodra we haar knuffelen, begint ze ook te piepen. We hebben weer een beetje extra hoop dat het een geslaagde dekking is.

3e week:
Verbeelding of niet, Ivey lijkt iets qua lichamelijke vorm te veranderen. Ook laat ze voor het eerst haar eten staan, wat ze later op de dag natuurlijk wel weer moet opsmikkelen. Later in de week ligt er in de ochtend een apart soort braaksel, wat toch duidt op hormonale veranderingen. Weer een beetje extra hoop, nog 1 weekje en dan weten we of ze drachtig is.

4e week:
Wat een spannende week! De dagjes aftellen voordat we naar de dierenarts mogen. Ondanks dat er duidelijke symptomen zijn, is een bevestiging toch erg fijn. En die krijgen we! Ze is drachtig! De dierenarts telt nu al een flink aantal pups. Op dag 45 kunnen we een röntgen maken, waarin een exactere schatting gemaakt kan worden. Blij gaan we naar huis!

5e week:
De omvang van Ivey begint duidelijk weer wat te veranderen. Ook haar vacht en lichaam zie je veranderen. We zijn begonnen met wat extra voeren, zodat haar pups niks tekort komen.
Ivey vindt dit natuurlijk geen probleem en eet alles netjes op :) . Wel begint ze wat sneller moe te worden. Als we een hond tegen komen, moet ze even laten weten dat ze drachtig is. Ze is duidelijker wat meer bitchy :) .

6e week:
Het groeien van de buik gaat rustig door. Ivey waggelt wat meer en alles gaat een tandje rustiger.
De werpkist is gemaakt en Ivey vindt het helemaal niet erg dat de helft van de woonkamer nu van haar is.
Met een lekker warm vetbed, is haar grote werpkist helemaal haar plekje. Zo kan ze mooi rustig wennen.

7e week:
Een spannende week is aangebroken op meerdere vlakken. Het moment komt steeds dichterbij. Af en toe proberen we Ivey te aaien en stiekem te voelen of we al pups voelen trappelen. Maandag 4 februari mogen we voor de röntgenfoto naar de dierenarts. Dan krijgen we te horen hoeveel pups er in dat bolle buikje zitten :) 
Inmiddels te horen gekregen dat er sowieso 7 goed groeiende pups in het bolle buikje zitten. Ook hebben we de eerste high five waargenomen van 1 van de pups :) . Ivey geniet van alle aandacht en gaat er goed voor liggen als ik haar buik aai. 

8e week:
Week 8 is bijna aangebroken! En dat is duidelijk te merken. Ivey slaapt veel, maar is weer heel wakker als haar voer klaar staat :) . Uiteraard krijgt ze nu een stuk meer te eten, gezien ze haar pups moet voorzien van extra's. Maar niet te veel, want we willen niet dat ze overvoerd wordt en hierdoor problemen krijgt met de bevalling. Ze vindt het fijn om naar buiten te gaan, hoewel het allemaal een tandje slomer gaat :) . 
Het leven van de pups is nu heel goed waar te nemen. Een extra mooi moment was gisteravond toen mijn hand op haar buik lag. Normaal voel je geschop, maar nu leek het alsof ik een knuffeltje kreeg van de pup :). Zo mooi! 

9e week: 
Vandaag was de datum dat het zou moeten kunnen gebeuren. Wat was het mooi geweest...Valentijnspuppy's. Echter besloot Ivey anders. De pups bewegen enorm en zitten lekker warm in mama's buik. Met het zonnetje erop, was het heerlijk vertoeven buiten.
Ivey haar temperatuur is nog normaal en ook eten gaat er gestaag in. We wachten rustig af hoe de komende dagen gaan ontwikkelen :) 

Zondag 17 februari:
Vanmorgen liepen we naar buiten. Ivey liet duidelijk ander gedrag zien dan normaal.
Een uurtje na het uitlaten haar temperatuur waargenomen, 36.7! Dit betekent dat er binnen 24uur wel iets moet gaan gebeuren :) .
Eten wil ze nog wel....het wordt een spannende dag vandaag!

Inmiddels is de zondag bijna voorbij. Ivey begint het zwaar te krijgen. Ik vermoed dat we een lange slapeloze nacht gaan krijgen met wellicht een mooie begin van de ochtend!


MAANDAG 18 FEBRUARI
THE DAY :) 
00.10 vruchtwater is gebroken. Het signaal dat de bevalling niet heel lang op zich laat wachten. Niks is minder waar....
Om 4.00 nog weinig te zien, behalve een hijgende Ivey die nog de energie heeft om naar buiten te gaan. Toch maar even de dierenarts uit haar bed gebeld om te vragen wat wijsheid is. Gezien de omstandigheden wordt geadviseerd het nog even aan te kijken en anders later op de ochtend aan de bel te trekken. Dat laatste blijkt niet nodig, want om 06.45 begint Ivey voor het eerst te persen. Om 7.26 wordt het 1e teefje geboren. Ivey vindt het iewat vreemd, maar begint mij al snel mee te helpen het pupje schoon te maken. Daarna gaat ze mooi drinken bij haar mama, dat gaat goed!
Al snel is nummer 2 in aantocht. Om 8.04 ziet zij ook het daglicht. Ivey is best onder de indruk, maar haar moederinstinct helpt haar de weg te vinden. En dat is maar goed ook, want teefje nummer 3 ziet om 8.38 het levenslicht.
Om 9.07 wordt ook teefje nummer 4 geboren. Ivey begint haar kroost goed te verzorgen, al moet ze nog wel even wennen aan de geluidjes van de kleintjes.


Hierna besluit Ivey even rust te nemen. Ze ontfermt zich over haar kindjes en ondertussen probeer ik haar te vertroetelen met wat puppymelk en lieve woordjes. Zo af en toe begint ze te persen, maar is er weinig te zien.

Na dik 2 uur toch maar even de dierenarts gebeld en de stand van zaken besproken. Alsof het wordt gehoord, wordt om 11.36 nummer 5 geboren...een reutje! Tja Ivey, mannen...vaak een beetje dwars he :) 

Nog geen uur later volgt om 12.29 pup nummer 6, reutje nummer 2. Ivey begint inmiddels de smaak te pakken te krijgen en weet precies wat ze moet doen! Ze ontfermt zich in korte tijd als een goede moeder.

Ivey neemt ondertussen weer goed haar rust. We wachten geduldig tot nummer 7. Die ziet om 14.47 het daglicht. 
Fijn om te weten dat alle pups eruit zijn en Ivey even kan bijkomen van alle indrukken.


Dinsdag 19 februari
The Day After
Mama en kindjes zijn de nacht goed doorgekomen! Was wel even moeilijk om te gaan slapen, maar je moet het kroost ook even rust gunnen. Wel stiekem een paar keer om het hoekje gekeken of alles rustig was. 
Ivey was erg blij dat ze even haar beentjes kon strekken op de vroege ochtend. Was zelfs alweer aan het spelen met de takken. Eten gaat supergoed en ze ziet er voor een net bevallen dame erg goed uit!
Alle pups even gewogen en nagekeken. Mogen niet klagen, zijn goed op gewicht. De lichtste is 570 gram, terwijl de zwaarste 705gram aantikt. Al met al flinke pups!
Verder de dag gevuld met kijken, kijken en nog eens kijken! Wat zijn ze zoet :) . Donderdag 21 februari
Inmiddels weer een paar daagjes verder. De pups beginnen allemaal te laten horen dat ze een keeltje kunnen opzetten! Mama Ivey beantwoordt dit door af en toe terug te joelen. Tevergeefs probeer ik haar te vertellen dat ze nog niks horen :) 
In de avond lagen de pups er goed voor om een paar mooie foto's te schieten!Zaterdag 23 februari
Alweer 5 a 6 dagen verder. De pups groeien goed! Mama hond heeft soms even behoefte aan haar eigen "me-time". 
Dus als de pups hun buikjes vol hebben en rustig liggen te slapen...gaan wij lekker even naar buiten. Wat een heerlijk weer ook. Apporteren, rennen en lekker rollen in het gras...Ivey geniet met volle teugen!
Daarna mooi nog even wat leuke foto's kunnen schieten van de pups. Nog even een paar daagjes geduld en dan gaan de oogjes open! Ook merk je dat de kleurtjes steeds beter naar voren komen. Ben benieuwd hoe deze boefjes zich gaan ontwikkelen!Maandag 25 februari
Vandaag zijn de 7 dwergen 1 week oud :) . 
Ondanks dat ze nog heel klein en schattig zijn, zie ik ze met de dag ontwikkelen.
Het kruipen wordt tijgeren en bij sommige wordt het tijgeren een poging tot lopen, vallen en weer opstaan!
Ook de grammetjes nemen goed toe. Ivey bekommert zich goed om haar pups, maar mee naar buiten gaan is toch ook erg leuk :) .
Hieronder weer een paar nieuwe kiekjes. Vergelijk ze maar eens met de "DAY AFTER"...dan is het verschil al goed te zien.


Donderdag 28 februari
Wat waren het heerlijke warme dagen. Jammer dat de pups nog zo klein zijn, anders waren het mooie dagen geweest om buiten te wennen. Ondanks dat was er binnen weer genoeg om aan te wennen de laatste dagen.


Allereerst zo'n stomme wormenspuit...onze mama ging ons verlinken dat we een beetje diarree hadden (mama had t niet kunnen missen hoor met onze aroma's...ahum maargoed dat dus :D ) ..dus ze had met de dierenarts gesproken en die zei dat we maar ff moesten slikken. Dat spul joh, niet te nassen! We hebben alle kanten uit lopen schudden...net zo hard...totdat t vrouwtje ook onder het ontwormspul zat hahaha. Eigen schuld dikke bult :P .

En we kunnen nu toch ook al aardig een soort van lopen als je dat zo mag noemen. Ik hoor jullie denken maarre he...jullie 2-benige mensen kunnen dit pas na een jaar ofzow...dusse petje af voor ons he dat we dat even binnen 2 weken laten zien :) 

We kunnen misschien nog niks zien of horen, maar lopen en snuffelen des te beter. Soms vermoed ons vrouwtje wel dat we stiekem al wat horen. Of dat zo is, blijft lekker ons puppygeheimpje :) 

Hieronder nog wat kiekjes van onze loopkunsten...oja en niet te vergeten slaapkunstjes...want waar je goed in bent, moet je showen!


Zondag 3 maart
Bijna alweer 2 weekjes oud! En wat een verschillen.
De oogjes beginnen langzaamaan open te gaan. De oortjes zijn al beter open :) . Zodra ik enthousiast begin te praten, gaan de pups in de benen. Zo mooi om te zien. 
Als de oogjes van de week mooi open zijn, volgen er weer nieuwe kiekjes. Houd de site goed in de gaten!


Woensdag 6 maart
De boefjes groeien goed (met een beetje extra hulp) en beginnen nu de wereld te ontdekken. Op elkaar klauteren en een beetje stoeien. Ook de oogjes gaan steeds meer open. Inmiddels een paar leuke foto's kunnen maken. De ene wat meer fotogeniek dan de ander :) Zaterdag 9 maart
Alweer ruim 2.5 week oud. Het gebrabbel begint plaats te maken voor serieus gejoel en het strompelen heeft plaats gemaakt voor serieuze stapjes. Het knuffelen wordt zo nu en dan al gecombineerd met stoeien. Heel mooi om naar te kijken.
Morgen weer een spannende dag. Dan komen de nieuwe baasjes kijken. Ik vermoed dat de pups al die aandacht niet erg gaan vinden :) . 


LIEFDE IS......SAMEN MELK DRINKEN BIJ MAMA !

Maandag 11 maart
Vandaag alweer 3 weken geleden dat de boefjes ter wereld zijn gekomen. Gisteren een paar nieuwe baasjes mogen verwelkomen. Pups zijn goed verwend met een hoop knuffels en ook Ivey had een lief cadeautje gekregen van 1 van de nieuwe baasjes :) . 
Superlief en wat een gezelligheid allemaal! Vandaag waren de pups ook lekker in beweging. Hieronder een flink aantal nieuwe kiekjes :) Tot gauw!


Woensdag 13 maart
De "wie kan er het snelste uit de werpkist klimmen challenge"!!!! Wat heb ik gelachten :) . Was de ene er bijna uit, ging de ander aan de staart lopen hangen om vervolgens weer samen een nieuwe poging te doen! Leuk om te zien hoe ze allemaal een eigen identiteit beginnen te krijgen. Slim zijn ze ook. De meeste weten al netjes het krantje te vinden en melk met een paar gewelde brokjes gaat er maar al te graag in. Hoezo wennen, wij zijn de beste!!! (hoor je ze denken ;) 


Zondag 17 maart
Morgen alweer 4 weken oud. Alles gaat makkelijker...lopen, spelen, stoeien en blaffen. Maarrrr...aan ieder voordeel zit een nadeel. Het wegen van de pups gaat steeds lastiger nu ze groter worden :) . Vandaag een paar kiekjes van het weegmoment. Het past nog net haha. 


Woensdag 20 maart
De pups veranderen en groeien met de dag :) . Steeds meer wordt er gespeeld en gestoeid. De eerste kennismakingen met de kat zijn een feit. Sommige pups wilde de kat gelijk als speelmaatje haha. Dat vond de kat niet zo goed idee, dus even rustig aan gedaan met kennismaken. 
Verder kreeg ik de vraag van meerdere, waarom de stamboeknamen afwijken van hoe ik ze zelf noem :) . Dit kwam eigenlijk door de geboorte...met zo'n eerste bevalling heb je de handen vol. Dus de 1e komt eruit..verzorgen...snel een stipje ergens plaatsen en de volgende komt alweer. Zo kwam het dat de eerste werd gedoopt tot Boedha met een stipje op r koppie en 1 van de reutjes de pech had er 1 op zn kont te krijgen, waardoor ie om werd getoverd tot "Kontje". Gelukkig zijn de stamboeknamen wel wat mooier en betekenisvoller :) 

Heb vanmorgen alle boefjes even gefotografeerd en hieronder het resultaat met de "koosnaampjes".

Zondag 24 maart
De pups gaan al naar de 5 weken! Wat gaat het snel. Pups groeien met de dag. 
Van de week was het zo heerlijk weer, dat de pups voor het eerst naar buiten mochten. Geweldig om te zien hoe de "grote mondjes" nu ineens dachten ojee...dit durf ik niet....terwijl de "minder dappere" heel dapper de wereld in liepen.
Heel veel indrukken, dus een powernapje in de pantoffel van het vrouwtje moet kunnen :) .
Ook hebben sommige al kennis gemaakt met de paardjes.
Hieronder een leuke collage van de momentjes buiten en een paar extra foto's van de reutjes. 1 reutje zoekt nog een nieuw baasje!


Zondag 31 maart
Alweer een week verder! De dagen vliegen voorbij....
De pups veranderen met de dag en worden steeds sneller. Soms is het maar goed dat niet iedereen alles kan zien, want het is vast een dolkomisch gezicht hoe die pups je soms in de maling nemen :) 
De chipper is inmiddels geweest en was tevreden met de goed uitziende pups.

Gisteren was het weer een gezellige drukte met de toekomstige baasjes van de pups! En wat een indrukken voor de pups...lagen daarna allemaal te snurken :) 
Foto's maken wordt ook steeds een grotere uitdaging met alle beweeglijkheid. Van de week hoop ik weer wat leuke foto's te kunnen plaatsen. 


Vrijdag 5 april
Vandaag worden de pups voor het eerst in contact gebracht met de dierenarts.
Omdat de pups steeds meer beginnen te groeien en te kleuren, hebben we ze nu toch halsbandjes om gedaan :) 

En tja...als je dan ineens van die gekke bandjes om je nek heen krijgt...wat ga je dan doen?? Zitten en krabben :) ...volgens mij had het vrouwtje dat expres gedaan, zodat ze eindelijk eens redelijk normale foto's van ons kon maken. Want normaal sprinten we alle kanten op en zijn we niet te houden :) ….en inderdaad...hieronder een paar charmante krabfoto's en actie foto's :D Zondag 7 april
Wat een geweldige dag om op terug te kijken! 
Het weer zat mee en het was volop genieten met de kleine grote boefjes. Leuk om alle nieuwe baasjes bij elkaar te zien.
Ook werden we veel bijgepraat over de Hovawart en wat de nieuwe eigenaren te wachten staat. Een hoop nuttige informatie!
De gedragstesten van de pups zijn ook gedaan. Nu is het aan mij om te zorgen dat de beste matches worden gemaakt, want binnenkort mogen de eerste pups naar hun nieuwe huisje! Nu de komende dagen nog even genieten van alle lieve koppies!

Hier nog een paar foto's van de geslaagde dag!
Woensdag 12 april
Vandaag een gekke dag...de laatste dag dat we met het hele gezinnetje samen zijn :). 
Na morgen zal het langzamerhand steeds een stapje rustiger worden, terwijl het bij de nieuwe baasjes drukker zal gaan worden.
Kort samengevat was het een hele mooie, leerzame, bijzondere en ook erg drukke periode. Enorm blij dat ik nieuwe mensen mag leren kennismaken met dit bijzondere ras! 
Nog een paar kiekjes van onze laatste wandeling met z'n allen...….


Donderdag 11 april
Vandaag zal 1 reutje het nest gaan verlaten. Hij krijgt een supergoed huisje met veel aandacht en liefde!
Alle voorbereidingen zijn getroffen....de puppypakketten staan klaar om meegenomen te worden :) 


Zondag 14 april
Het lege nest syndroom ….
Wat is het gek om niet meer wakker te worden met "ik heb honger" geroep van 7 pups.
Inmiddels zijn bijna alle pups naar hun nieuwe baasjes gegaan. 
Gelukkig krijg ik regelmatig een appje van de nieuwe baasjes die laten zien hoe het gaat met hun nieuwe aanwinst.
Het was een mooie, drukke periode. Met veel plezier kijk ik terug op de mensen die ik heb ontmoet en de mooie pups die op de wereld zijn gezet!